İzmir'de Çeşme, Ödemiş ve Buca'daki orman yangınları büyüdü | Orman işçisi dahil 2 kişi hayatını kaybetti; 2 kişi gözaltında!
İzmir'de Çeşme, Ödemiş ve Buca'daki orman yangınları büyüdü | Orman işçisi dahil 2 kişi hayatını kaybetti; 2 kişi gözaltında!
4.07.202506:10
Haber Merkezi
102

Bakan Yumaklı, "Lütfen dışarıda ateş yakmayın. Ekranlarımızda gördüğümüz her şey, maalesef o bir kıvılcımdan çıkıyor" diye uyardı

İzmir'in Çeşme ve Ödemiş ilçelerindeki orman yangınlarına üçüncü günde de müdahale sürüyor. Çeşme'de tarım arazisinde çıkıp, ormana yayılan yangın büyüdü. Akşama doğru Buca ilçesinde de ormanlık alanda yangın çıktı. Yangın Kısıkköy mobilya şehrine doğru ilerlerken, yoğun müdahale gerçekleştiriliyor. Buca yangınına ilişkin olarak, Zafer Mahallesi Olduruk mevkisinde yapımı devam eden inşaatta kullanılacak demirleri spiral makinesiyle kestiği esnada çıkan kıvılcımlarla yangına sebep olduğu gerekçesiyle 2 şüpheli de gözaltına alındı.

Ödemiş'teki yangında İbrahim Demir isimli orman işçisi hayatını kaybetti. Yine Ödemiş'te yanan bir evde de 81 yaşındaki yatalak hasta İbrahim Erkan hayatını kaybetti. Ödemiş Belediye Başkanı Mustafa Turan, "Yangının şehrin merkezine inmesi an meselesi. Burada ağlayıp isyan etmenin eşiğindeyiz" dedi.

İzmir Valisi Süleyman Elban, yangınlarla ilgili yaptığı açıklamada "İnsan kaynaklı ya da sabotajdan kaynaklı bir yangınımız yok. Hem Çeşme hem Ödemiş hem Seferihisar hem de Foça'daki yangınımız, elektrik hatlarından kaynaklı olarak çıkmış durumda," dedi.

Ancak GDZ Elektrik Dağıtım ise "Sahada gerçekleştirilen ilk değerlendirmelere göre bölgemizdeki yangınların elektrik hatlarından çıktığına dair somut bir bulgu bulunmamaktadır" açıklamasını yaptı.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, Ödemiş’te yaptığı açıklamada, “Bu bölgedeki orman gidiyor, yani tamamen yanıyor. Kahrolarak izliyoruz. Bu bir afet, bu bir felaket” dedi.

Buca Belediye Başkanı Görkem Duman da, "Vatandaşlarımızdan önemle ricamızdır: Lütfen Kaynaklar yolunu kullanmayınız. Yolun açık kalması yangınla mücadelede büyük önem arz etmektedir" uyarısında bulundu.

Yol durumu

Orman yangını nedeni ile trafiğe kapatılan İzmir-Çeşme Otoyolu Zeytinler Kavşağı-Alaçatı Kavşağı kesimi her iki istikamette 20.45 itibari ile trafiğe açıldı.

Ancak Eski Çeşme Yolu'nda da Çeşme'den Urla yönünde Kutlu Aktaş Barajı, Urla'dan Çeşme yönünde ise Zeytinler Kavşağı mevkilerinde araç geçişlerine izin verilmiyor.

İzmir-Aydın Otoyolu, Çeşme Otoyolu Ayrımı Kavşağı ile Havalimanı Kavşağı arasında Yıldızköy mevkiinde çıkan yangın nedeniyle geçici olarak trafiğe kapatıldı.

 

İzmir'deki yangınların NASA'dan görüntüsü

Yangınlar nasıl başladı?

Çeşme'nin Ildır Mahallesi yakınlarındaki tarım arazisinde, dün saat 13.30 sıralarında yangın çıktı. Alevler rüzgarın da etkisiyle ormana sıçradı. Çevredekilerin ihbarıyla bölgeye İzmir Orman Bölge Müdürlüğüne ait çok sayıda uçak, helikopter, arazöz ve orman personeli sevk edildi. Yangının etkilediği Germiyan, Karaköy, Nohutalan, Reisdere mahalleleri tedbir amacıyla tahliye edildi. 

Havadan müdahale başlatıldı

Orman Genel Müdürlüğü'ne bağlı işçilerin yanı sıra itfaiye ve belediye ekipleri ve STK'lar da yangının söndürülmesi için gece boyunca büyük uğraş verdi. Dün bölgede çalışmaları yerinde inceleyen İzmir Valisi Süleyman Elban, burada yaptığı açıklamada yangının elektrik hattından çıktığının değerlendirildiğini söyledi.

Günün aydınlanmasıyla birlikte alevlere 2 uçak ve 6 helikopterle havadan müdahaleye yeniden başlandı.

Ödemiş'teki orman yangını ikinci gününde

İzmir'in Ödemiş ilçesindeki ormanlık alanda dün çıkan yangına havadan ve karadan müdahale sürüyor.

Tosunlar Mahallesi Manastır mevkisinde başlayan ve yerleşim yerlerine sıçrayan yangını kontrol altına alma çalışmaları gece de devam etti.

Havanın aydınlanmasıyla hava unsurları da alevlerle mücadeleye destek verdi.

Çalışmalar, İzmir Orman Bölge Müdürlüğüne bağlı 2 uçak, 9 helikopter, 35 arazöz, 9 su ikmal aracı ve 4 dozer ile yürütülüyor.

Tosunlar ve Suçıktı mahallelerinin ardından Köseler Mahallesi de tedbir amacıyla tahliye edildi. Tosunlar Mahallesi'nde birçok ev zarar gördü.

Alevlerin tehdit ettiği Yeniköy Mahallesinde oturanların tahliyesine karar verildi. Şiddetli rüzgarın etkisiyle yayılımını sürdüren yangınla ilgili daha önce de Demirciyanığı mevkisi, Ortaköy ve Karadoğan mahalleleri tahliye edilmişti. Böylece bölgede tedbir amacıyla boşaltılan mahalle sayısı 4’e ulaştı.

81 yaşındaki yatalak kişi öldü

Suçıktı Mahallesi'nde alevler 81 yaşındaki İbrahim Erkan'ın evine sıçradı. Evde yalnız olan yatalak Erkan yangında hayatını kaybetti.

Ödemiş'in Tosunlar Mahallesi Manastır mevkisindeki ormanlık alanda dün yangın çıkmış, ihbar üzerine bölgeye İzmir Orman Bölge Müdürlüğü ve itfaiye ekipleri sevk edilmişti. Rüzgarın da etkisiyle hızla yayılan yangın, Suçıktı Mahallesi'ne ulaşmış, Tosunlar ve Suçıktı mahalleleri tedbir amaçlı tahliye edilmişti.

Üç mahalle tahliye edildi

Sabah saatlerinde tahliye edilen Köseler Mahallesi'ndeki büyükbaş ve küçükbaş hayvanların tamamı da kamyonlarla mahalleden çıkarıldı.

Vatandaşlar hayvanlarını kamyonlarla Ödemiş ilçesindeki canlı hayvan pazarı tesislerine taşımaya başladı.

Rüzgarın etkisiyle hızla büyüyen yangın nedeniyle Üzümlü Mahallesi de tahliye edildi. tosunlar ve Suçıktı mahalleleri de tedbir amaçlı tahliye edilmişti.

Bir orman işçisi hayatını kaybetti

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, İzmir'in Ödemiş ilçesindeki yangında orman işçisi İbrahim Demir'in "Yeşil Vatan"ı korumak için mücadele verirken şehit olduğunu bildirdi.

Yumaklı, sosyal medya hesabında yaptığı paylaşımda, şunları kaydetti:

"Orman işçimiz İbrahim Demir, İzmir'in Ödemiş ilçesindeki yangında Yeşil Vatan'ı korumak için mücadele verirken şehit olmuştur. Yeşil Vatan'ı canı pahasına savunan kardeşimize Allah'tan rahmet, ailesine ve sevenlerine sabır diliyorum. Orman camiamızın ve milletimizin başı sağ olsun. Aynı yangın bölgesinde yaralanan şoför Ragıp Şahin kardeşimize de acil şifalar diliyorum."

Buca'daki orman yangını yayılıyor: İki inşaat işçisi gözaltında!

İzmir'in Buca ilçesinde ormanlık alanda çıkan yangına müdahale ediliyor. Yapımı devam eden inşaatta kullanılacak demirleri spiral makinesiyle kestiği esnada çıkan kıvılcımlarla yangına sebep olduğu iddiasıyla 2 şüpheli gözaltına alındı.

Zafer Mahallesi'ndeki ormanlık alanda henüz belirlenemeyen nedenle yangın çıktı.

İhbar üzerine bölgeye İzmir Orman Bölge Müdürlüğüne ait 3 uçak, 3 helikopter, 16 arazöz, 3 su ikmal aracı ve dozer sevk edildi.

Yangın Kısıkköy mobilya şehrine doğru ilerlerken, yoğun müdahale gerçekleştiriliyor. Bölgede bazı hobi bahçeleri tahliye edildi. Alevlerin bölgede bulunan Kızık Mobilyacılar Sitesi'ne sıçramaması için de yoğun çalışmalar yapılıyor.

Ekiplerin yangını kontrol altına almak için müdahalesi sürüyor.

Bölgede etkili olan rüzgar nedeniyle ekipler çalışmalarını güçlükle sürdürürken yangına vatandaşlar da destek veriyor.

Yangına müdahale ederken dumandan etkilenen 3 orman işçisi bölgedeki ambulanslarda tedavi altına alındı.

Öte yandan Zafer Mahallesi Olduruk mevkisinde yapımı devam eden inşaatta kullanılacak demirleri spiral makinesiyle kestiği esnada çıkan kıvılcımlarla yangına sebep olduğu gerekçesiyle 2 şüpheli gözaltına alındı.


"İnsan ya da sabotaj kaynaklı bir yangın yok"

İzmir Valisi Süleyman Elban, Çeşme ve Ödemiş ilçelerinde dün başlayan orman yangınlarının belirli noktalara sıkıştırıldığını, kısa sürede kontrol altına alınacağını beklediklerini söyledi.

Çeşme'deki yangın bölgesinde incelemelerde bulunan Elban, söndürme çalışmalarıyla ilgili yetkililerden bilgi aldı.

İzmir Valisi Süleyman Elban

Vali Elban, incelemenin ardından gazetecilere açıklama yaptı.

Çeşme ilçesindeki yangının otoyol bölgesine sıkıştırıldığını, kısa sürede kontrol altına alınacağı bilgisini paylaşmayı umduklarını ifade eden Elban, yangının dün başladığını ve risk nedeniyle 3 mahalleyi tedbiren tahliye ettiklerini hatırlattı.

Elban, müdahalenin havadan ve karadan sürdüğünü anlatarak, şöyle konuştu:

"Yangın, saatte 85 kilometreye ulaşan rüzgarın etkisiyle hem çok hızlı yayılıyor hem düzensiz rüzgar nedeniyle sürekli yer değiştiriyor. Dolayısıyla havadan ve karadan müdahale konusunda ciddi manada zorluyor. Bütün bunlara rağmen yangın otobanının olduğu bu bölgeye sıkıştırılmış durumda. İnşallah, çok kısa bir zaman içinde yangının artık kontrol altına alınmasıyla ilgili haberi vermeyi planlıyoruz."

Elban, Çeşme ve Ödemiş'te devam eden yangınlara 9 uçak ve 22 helikopterle müdahale edildiğini, 1100 civarında kara aracı, 6 bin personelin de karadan çalışmalarını sürdürdüğünü belirtti.

Kentte 8 günden beri çeşitli bölgelerinde yangınların yaşandığına değinen Elban, şöyle devam etti:

"Çeşme Ildır Mahallesi'nde ve Ödemiş'te dün başlayan yangınlar, hafta sonu Seferihisar'da, daha önce Foça ve Aliağa'daki yangınların tamamı elektrik hatlarından kaynaklı başladı. Elektrik hatlarından çıkan kıvılcımlar hemen yakınındaki otları tutuşturup kısa süre içerisinde etrafa ve ormana yayıldı. İnsan ya da sabotaj kaynaklı bir yangın yok."

GDZ Elektrik: Yangınların elektrik hatlarından çıktığına dair somut bulgu yok

İzmir Valisi Süleyman Elban'ın Çeşme, Seferihisar, Ödemiş ve Foça'daki yangınların elektrik hatlarından kaynaklı olduğunu söylemesinin ardından GDZ Elektrik Dağıtım, "Sahada gerçekleştirilen ilk değerlendirmelere göre bölgemizdeki yangınların elektrik hatlarından çıktığına dair somut bir bulgu bulunmamaktadır" açıklamasını yaptı.

GDZ Elektrik tarafından yapılan yazılı açıklamada, yaz aylarında yüksek sıcaklık, düşük nem ve şiddetli rüzgar gibi faktörlerin yangın riskini artırdığına dikkat çekilerek, bu durumun son yıllarda küresel ölçekte artış gösteren hava koşullarındaki ciddi değişimin bir sonucu olduğu belirtildi.

Açıklamada şu ifadeler yer aldı:

"Ülkemizde etkisi devam eden orman yangınları hepimizi derinden üzmüştür. Yangınlarda hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet ailelerine ve yakınlarına başsağlığı diliyor; acımızı paylaşan tüm vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz.

Kamuoyuna yansıyan bazı haberlerde, yangınların elektrik kaynaklı olduğuna dair iddialara yer verildiği görülmektedir. Öncelikle kesin bir şekilde ifade etmek isteriz ki, sahada gerçekleştirilen ilk değerlendirmelere göre bölgemizdeki yangınların elektrik hatlarından çıktığına ilişkin somut bulgu bulunmamaktadır.

Elektrik kaynaklı yangınlar, yalnızca yaz aylarında oluşabilecek olaylar değildir. Ancak yaz aylarında, sıcaklıkların çok arttığı, nem oranının düştüğü ve yüksek hızlı rüzgarların olduğu dönemlerde yangın riski her zamankinden fazladır. Bu durum, son yıllarda tüm dünyada olduğu gibi özellikle Akdeniz kuşağı ülkelerinde ve ülkemizde, bu dönemlerde gözlenen hava koşullarındaki ciddi değişimin bir sonucudur.

Bu sebeple, son bir haftada ülkemizde ve komşu ülkelerde havanın aşırı ısınması ve nem oranının aşırı düşmesi nedeniyle yüzlerce orman yangını çıkmıştır. Bölgenin elektrik dağıtım altyapı işletmecisi olarak, süreci yakından takip etmekte ve ilgili kurumlarla tam iş birliği içerisinde sahada çalışmalarımızı sürdürmekteyiz. Yangınla cansiperane mücadele eden tüm ekiplere kolaylıklar diliyor, her zaman yanlarında olduğumuzun bilinmesini istiyoruz."

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tugay: Bu bir afet, bu bir felaket

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, dün akşam saatlerinden bu yana alevlerle mücadele eden Ödemiş’te incelemelerde bulundu. Tugay, “Bu bölgedeki orman gidiyor, yani tamamen yanıyor. Kahrolarak izliyoruz. Bu bir afet, bu bir felaket” dedi.

Karadan müdahalenin yangını söndürmede çok etkili olmadığını ve havadan müdahalenin daha etkili olması gerektiğini belirten Başkan Tugay, şunları kaydetti:

“Çok korkunç bir durum yaşıyoruz. Rüzgarla beraber durdurulamayan bir yangın var burada. Üç tane köy ciddi olarak yandı. Üzümlü köyü de çok ciddi bir tehdit altında. Çokça araç var burada. Hem İzmir'in hem diğer illerden takviye için gelen ama görüyorsunuz yukarıda cayır cayır yanıyor ve oraya hiçbir aracın çıkması mümkün değil. Yani yangının buraya inmesini ve buradaki seraları, buradaki damları, yukarıdaki evleri filan yakmasın diye yaklaşınca söndürmeyi bekliyoruz açıkçası. Buna yapılabilecek şey daha etkili bir havadan müdahale."

“İkisi de çok acı kayıplar”

Yangında iki vatandaşın hayatını kaybetmesine de değinen Tugay, şunları söyledi:

“Çok üzücü. Bir tanesi dün gece evinden çıkarılamayan yatalak bir yaşlı bir insan. Ne yazık ki feci bir şekilde yanarak hayatını kaybetmiş. Bugün de Orman Bölge Müdürlüğünün bir iş makinesi operatörü yangına bir koridor açmaya çalışırken birdenbire yangının içinde kalıyor kurtarılamıyor. Ne yazık ki ikisi de çok acı kayıplar. Bir sürü insan bu arada aslında ufak tefek yaralanma yaşadı. İtfaiye personeli çokça yaralandı. Yaralanmaya devam ediyor. Bu bir afet, bir felaket. Bunların içinde de var. Yani hem o görevli çalışan arkadaşımıza hem de o yaşlı vatandaşımız için çok üzüldük. Kurtarabildiğimiz insanlara seviniyoruz.”


Editör: N. Cingirt
Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Akaryakıta ÖTV zammı geldi
Ekonomi
3.07.2025
Akaryakıta ÖTV zammı geldi